Lezing over Verbinding voor Crisp

Hoe kan je verbinding bevorderen in je eigen team, en tussen verschillende teams die tegelijkertijd gekenmerkt worden door grote verschillen op het gebied van sociale klasse, culturele achtergrond, en opleidingsniveau? Hoe vergeet je elkaar niet? Hoe zorg je ervoor dat iedere collega zich thuis voelt? Elk bedrijf, elke instantie, elk politiek systeem, elke school worstelt met deze vraag: want we weten dat we als mensen in harmonie leven veel meer kunnen bereiken. Verbinding leidt tot betere bedrijfsresultaten, geen gepest op het schoolplein, minder stress, minder trauma, minder armoede, minder oorlog. Om tot authentieke verbinding te komen is een beter begrip van uitsluitingsmechanismen, en reflectie op onze eigen rol noodzakelijk. 

Interview Wereldwijven door Marijke Rolf

Martine Beijerman is onderzoeker, jurist en schrijver. Ze houdt zich bezig met het thema uitsluiting. Naast haar werk voor de non-profitorganisatie Join for Joy geeft zij colleges ‘Gelijkheid en uitsluiting’ aan de Universiteit van Amsterdam, publiceert ze wetenschappelijke artikelen en schreef zij het boek Vreemde eenden. Op zoek naar gelijkheid in een wereld vol anderen. Ik sprak haar onlangs over dit boek en waarom ze dit schreef (jij kunt een gratis exemplaar in handen krijgen!) En, waarom zij zich inzet voor de non-profitorganisatie Join for Joy die in Oost-Afrika het tegenovergestelde van uitsluiting nastreeft…

Podcast Unmachine yourself: #24 Martine Beijerman on unconscious bias, exclusion and becoming allies

Martine Beijerman is a Dutch author and legal scholar and currently lives in the USA. Her main research interests are democracy, rule of law and inclusion/exclusion. She has obtained her PhD on democratic legitimacy of international lawmaking. In her book Vreemde eenden (2021 Uitgeverij Podium) she explores the tension between our democratic ideals of equality and freedom and the harsh reality of exclusion, ranging from racism, homophobia, antisemitism and everything in between. She examines the role of group dynamics, the media, and unconscious biases and concepts such as power, fear, shame and status. By bundling scientific research and interviews with leading scholars and thinkers, Martine tries to find answers to the pressing questions: why do we exclude the other? Who benefits from exclusion? And why is there so much resistance to talk about it?

Actualiteitencollege Universiteit Leiden – ‘Gelijkheid en gelijkwaardigheid in een wereld vol anderen: samenleving – groepsvorming – uitsluiting’

Op 22 maart 2022 vond de lezing en discussie ‘Gelijkheid en gelijkwaardigheid in een wereld vol anderen: samenleving – groepsvorming – uitsluiting’ plaats op de Rechtenfaculteit van Universiteit Leiden voor de studenten van Honours College Law. In het licht van de verschillende sociale crises in Nederland, en in het licht van de Russische invasie in Oekraïne bespraken studenten en Martine gezamenlijk de fundamentele uitdagingen waar wij als samenleving voor staan, willen we onze democratische beginselen van gelijkheid en vrijheid voor iedereen bewaken.

Els Borst Netwerk – Laatste sessie drieluik Macht & Integriteit

Op 11 januari is de laatste sessie van de drieluik over Macht & Integriteit, georganiseerd door het Els Borst Netwerk D66. Op 23 maart spraken we met hoogleraar Martin van Hees en Elliaa Jutte (van Action Aid) over tien principes van feminien leiderschap en op 7 juli sprak Petra Hoogerwerf over de psychologische veiligheid bij organisaties in het publieke domein en Odette van Erken over dilemma’s in de lokale politiek. Dit keer gaan we onder leiding van Jolijn Kouwenhoven in gesprek met Martine Beijerman. Martine deed onderzoek en schreef het boek ‘Vreemde Eenden: op zoek naar gelijkheid in een wereld vol anderen’.

Faculteit der rechtsgeleerdheid – UvA

Ik geef lezingen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid over mijn onderzoek naar democratie en uitsluiting, onder andere voor academisch medewerkers tijdens de kick-off van een reeks meetings over diversiteit in het curriculum, voor studenten die deelnemen aan IVIR excellence track, en voor studenten die deelnemen aan de Togaminor: rechtsstaat, beroepsethiek en integriteit voor juristen.

Crimmigratie & Recht: Boekbespreking dr. mr. M. Beijerman, Vreemde eenden

Eric Druijf schreef een recensie in het juridisch tijdschrift Crimmigratie & Recht, aflevering 2, 2021. Een fragment: “Maar het kan niet anders worden gezegd dan dat zij met haar boek een bijzonder nuttige bijdrage aan dat inmiddels losgebarsten debat levert. Het boek kan niet worden gelezen zonder dat de lezer met zijn eigen achtergrond en opvattingen wordt geconfronteerd die hem of haar tot nadenken dwingen. Naar aanleiding van haar bevindingen is er de laatste weken heel wat af gediscussieerd aan de eettafel van ondergetekende. Het boek is opgezet als een doorlopende beschouwing van Beijerman, aan de hand van met deskundigen en activisten gevoerde interviews. Beijerman heeft een prettig leesbare schrijfstijl en door nogal wat hoofdstukken te laten eindigen met een vraag wordt de lezer als het ware vanzelf meegenomen naar het volgende hoofdstuk.”

Podcast WIIS-NL: In gesprek met Martine Beijerman

Vlak voordat Vreemde Eenden in mei uitkwam mocht ik met Fleur de Braaf in gesprek voor de podcast WIIS Netherlands (women in international security). We spraken over mijn boek Vreemde Eenden (2021, Uitgeverij Podium), over mijn liefde voor onderzoek doen, over gender en de rol die dat voor mij persoonlijk speelt in het werk voor Join for Joy en in mijn rol als onderzoeker en vroeger als promovenda. Een half uurtje vol met persoonlijke reflecties met als afsluiting nog twee tips voor een niet te missen boek + podcast.

Spui25: Lezing en discussie Vreemde eenden.

In dit programma onderzoekt Beijerman samen met jurist Nawal Mustafa, politicoloog Liza Mügge en jurist en auteur Maurice Seleky (moderator) de uitsluitende kanten van onze democratische rechtsstaat. Wat is de verhouding tussen minderheden en de democratie? Hoe staat het met hun politieke vertegenwoordiging? Reguleren Europese landen langs raciale lijnen? En in hoeverre moet een jurist een morele invulling geven aan de rechtspraktijk om uitsluiting te voorkomen?

Interview: ‘Hoe komt uitsluiting tot stand?’ In: Alumni in de spotlight UvA rechten

‘We spreken vaak uit dat we voor de beginselen vrijheid en gelijkheid voor iedereen staan’, zegt onderzoeker Martine Beijerman. Toch ‘vergeten’ we deze idealen van onze eigen democratie geregeld. Hoe is dat mogelijk? Dat bespreekt ze in haar boek Vreemde Eenden.

Book reading Martine Beijerman: Vreemde eenden In: The Faculty of Governance and Global Affairs. Leiden University Martine BeijermanTahir Abbas

The Faculty of Governance and Global Affairs hosted the book reading ‘Vreemde eenden’ by Martine Beijerman on Wednesday 9 June. Modorator is Tahir Abbas, associate professor at the Institute of Security and Global Affairs and project leader of the FGGA Diversity & Inclusion Action Agenda.

Vreemde Eenden, hoe komt het toch dat we groepen mensen uitsluiten? In: Met het oog op morgen NPOradio1

We leven in een democratie met vrijheid en gelijkheid als belangrijkste waarden. Toch komen we maar niet af van uitsluiting, zoals racisme en homofobie. Hoe komt dat? En wat kunnen we er tegen doen? Publiciste Martine Beijerman besloot het te onderzoeken en schreef er het boek ‘Vreemde Eenden’ over.

Even bellen met Martine Beijerman: `Uitsluiting is een complex en gelaagd probleem` In: VIVA

Te gast bij “Vrienden van Carolien” In: ‘T wordt nu laat. NPO Radio 2

In fragment Vrienden van Carolien beschrijft Martine Beijerman de politieke situatie in de VS na de moord op George Floyd. (0:20-0:28)